Mat och musik från jorden alla hörn. Kanaltorget och Global picnic food festival hör ihop. I helgen är den smakrika matmarknaden tillbaka för fjärde gången med ett kulinariskt utbud från jordens alla hörn. Musik och lekar gör arrangemang komplett för hela familjen.

Jasmine Soufi gillar mat, och hon är i gott sällskap har det visat sig. Trots opålitligt väder brukar cirka 10 000 besökare hitta till Kanaltorget när det vankas Global Picnic Festival.

661C.jpg
Det var Jasmine som tog initiativet till den festival som på några få år etablerat sig som en välkommen sommargäst vid Kanaltorget.

– Vi tror att det kan komma ännu mer folk i år. Väderprognosen ser lovande ut, och vi har fler aktiviteter kopplade till mat än tidigare år. Men de besökare som varit med förr kommer att känna igen sig.

Maträtter från 13 länder
Till helgen håller Global Picnic grytorna kokande från 13 internationella kök. Förutom debuterande Algeriet, Mali och Iran presenteras rätter från Turkiet, Pakistan, Indien, Somalia, Chile, Vietnam, Holland, Peru, Elfenbenskusten och Uruguay.

Luisa Garcia är till vardags kock på Göteborgs enda peruanska restaurant och längtar redan till helgens festival när hon får presentera och servera den peruanska nationalrätten ceviche – citrusmarinerad fisk med lime, ingefära, koriander, vitlök och chili.

– Jag brukar ofta få frågor om kryddorna och var man kan få tag på dem. Idag är det lätt att hitta ingredienserna, men så har det inte alltid varit, säger Luisa Garcia och fortsätter:
31C.jpg
– Annars ser jag mest fram emot alla roliga möten och så längtar jag efter att få smaka god mat från andra kök.

Internationellt intresse
För Global Picnic är mat den perfekta länken mellan människor från olika kulturer och föreningen har en allt aktivare verksamhet även under resten av året.

– Vi erbjuder matvandringar, matlagningskvällar, Global Kitchen och Global Bar, säger Jasmine Soufi.

Den som kommer till Kanaltorget i helgen och vill smaka mat från flera kök kanske vill satsa på hundrakronorskortet som ger rätt till anrättningar från tre olika kök – och desutom fritt medlemskap i föreningen Global Picnic under ett år.
Årets Global Picnic Festival äger rum 22-23 augusti kl 11-17.