Fritt fall i tre sekunder. I 20 år vakade Lisebergstornet över både nöjespark och stad innan det nu förvandlats till en utmaning av högsta kaliber. På påskafton är det premiär för AtmosFear: hundra sekunder av kittlande och spänd förväntan – följt av tre sekunders fritt fall.

5E9E.jpg
Lisebergs huvudattraktion syns över stora delar av staden där den sträcker sig 146 meter upp mot skyn. Men tornet som förr erbjöd en stilla färd med vacker vy, har under det senaste året förvandlats till en skräckinjagande retsticka som bara väntar på att bli utmanad.

Hoppas på stabilt högtryck
– Jag fixerade en punkt bort mot norra Guldheden där jag är uppväxt för att försöka behålla lugnet. Det gick väl någorlunda, tyckte nöjesparkens vice vd Pelle Johannisson sedan han lyckligt kommit ner efter sin premiärtur.

Nya koncernchefen Andreas Andersen förklarade att han var nöjd med att komma så högt att han nästan kunde se hem till Danmark. Nu återstår att se om göteborgarna och sommarens många turister också fascineras och förförs av Lisebergstornet förvandlingstrick.

– Att det blir ett långt och stabilt högtryck är viktigast av allt, menade Andreas Andersen inför sin första sommar i Göteborg.

1F80_2.jpg
Rökfritt i nöjesparken
Den nya säsongen rivstartar på påskafton med utdelandet av den 32:a Lisebergsapplåden. Populärare mottagare än Håkan Hellström är svår att tänka sig. Motiveringen lyder:
”För sin unika begåvning att fånga nuet, sätta ord på känslor och förmågan att skapa total eufori tilldelas Håkan Hellström Lisbergsapplåden 2011.”

Bland andra nyheter inför den nya säsongen kan noteras att Liseberg blir en rökfri nöjespark – dock med undantag för speciella rökzoner.

Vidare kan den traditionella femkampen nu också erbjuda en assisterande värd som berättar om regler, räknar poäng och hejar när det tar emot.

Ringo Starr och Bryan Ferry
Nya underhållningschefen Per Alexandersson, med erfarenheter från bland annat Hultsfredsfestivalen, kan redan sin första sommar erbjuda stora internationella namn som Bryan Ferry (Roxy Music) och Ringo Starr (The Beatles) liksom en lång rad namn ur den svenska artisteliten – Orup, Oskar Linnros och Veronica Maggio för att nämna några.

Jazzdiggarna och visfolket får rejäla doser av sin favoritmusik och på Polketten svänger det förstås varenda dag.

7AA8.jpg

Resan uppför tornet tar 1 minut och 40 sekunder, sen är det fritt fall i tre sekunder.