Succé som kommer tillbaka i maj. Stora Amundön har länge varit en sommarfavorit för göteborgarna men i år har badplatsen lockat ännu fler än vanligt – trots det bedrövliga vädret. Den nya snorklingsleden har blivit en succé men nu gör den uppehåll för säsongen. Till våren kommer den tillbaka och kanske får den efterföljare på andra badplatser i stan.

– Det har varit en otrolig succé! Trots det dåliga vädret har det varit tio, tjugo personer om dagen som dykt längs leden och de soliga dagarna har det varit hundratals. Alltifrån stora sällskap till familjer och kompisgäng, säger Ingemar Börjesson som är arbetsledare vid badplatsen på Stora Amundön och därför har mött folks reaktioner på den nya begivenheten.

Snorklingsleden är cirka 200 meter lång och uppdelad på tio stationer. Varje station är utmärkt med en gul boj vid ytan och har en informationsskylt på botten där man kan läsa om vanliga växter och djur i området. Det går ett rep mellan varje skylt, så att det blir lättare att orientera sig.

Stövlar, snorkel och cyklop
– De tre första skyltarna ligger så nära stranden och så grunt att många har gått ut i bara stövlarna och kunnat läsa skyltarna. De övriga sju behöver man cyklop och snorkel för att kunna se, den knepigaste ligger på 2,5 meters djup, säger Ingemar Börjesson.

Nu ligger skyltarna fortfarande kvar på botten men bojarna vid ytan har plockats in för säsongen. I mitten på maj nästa år är det tänkt att de ska komma ut igen och guida nyfikna ner under ytan till fiskar, snäckor, musslor, ålgräs och tång.

– Förhoppningen är att vi ska hitta fler bra ställen att lägga ut liknande snorklingsleder på. Vi hinner inte till nästa sommar, men kanske säsongen därefter, säger projektledaren Anette Wigeborn-Bergström på park- och naturförvaltningen.

4324.jpg

Jenny Toth från miljöförvaltningen och Anette Wigeborn-Bergström vid park- och natur var i början av juni med och lade i skyltarna som utgör Göteborgs första snorklingled. Skyltarna ligger på två-tre meters djup längs den cirka 200 meter långa banan som varit utmarkerad med bojar. Foto: Agnes Danielsson