Vänskap och solidaritet är tanken bakom årets stafettdans på Dansens dag. Den 29 april samlas hundratals barn från hela Göteborg i Flunsåsparken för att både titta på dans och dansa själva. På kvällen fortsätter firandet i med dans från världens alla hörn.

Internationella dansdagen uppmärksammas över hela världen och har funnits sedan 1982. Till Göteborgs barn och ungdomar kom den för nio år sedan och har under flera år firats genom en speciell stafettdans.

− Vartannat år görs en ny dans till nyskriven musik, som sedan lärs ut bland stadens elever genom workshops. Den finns också på vår hemsida så att man kan lära sig den. I år är den på temat ”Brothers and sisters”, säger Maria Rudbo, danskonsulent på kulturförvaltningen.

Drygt 500 barn väntas

I år produceras stafettdansen av kulturskolorna i Backa och Lundby. Därför har också firandet flyttats från Trädgårdsföreningen, där man var förra året, till Flunsåsparken.

Maria Rudbo gissar på att drygt 500 barn kommer att dyka upp på firandet i Flunsåsparken.

− För några år sedan var det ungefär 1.000 barn. Men nu firas Dansens dag allt oftare lokalt ute i de egna stadsdelarna, vilket givetvis är jättekul att det tas egna initiativ, säger hon.

Även kvällsfirande i parken

Under dagen får barnen inte bara dansa själva utan även ta del av ett professionellt program från scenen. På kvällen fortsätter firandet med dans från världens alla hörn.

− Det blir allt från bugg och karnevalsdans till modern dans, säger Maria Rudbo.

På kvällen är det stadsdelen Lundby som står för arrangemanget i Flunsåsparken.

4B84.jpg

Fotnot:
Dansens dag firas till minne av balettpionjären Jean-Georges Noverre och är initierad av UNESCO.