Första spelningen i Sverige. Lördagens festarrangemang kring Rymdtorget kan bli något utöver det vanliga. Affischnamnen Hussein Shire och Shamsa Mohamed Foot är två somaliska artister, som med London som bas, fått stort internationellt genombrott. På Försommar i Bergsjön den 18 juni gör de sin första spelning på svensk mark.

Försommar i Bergsjön är en satsning som har alla förutsättningar att bli en folkfest av stora mått. Det är inte varje dag världsartister uppträder vid busshållplatsen utanför Bergsjöns centrum – men när Hussein Shire och Shamsa Mohamed Foot tar scenen i besittning på lördag eftermiddag är det med säkerhet många som vill vara med.

– Vi hoppas förstås på bra väder – då kan det här bli en stor succé, säger Martin Nilsson som är projektledare för Centrumutveckling i partnerskap – ett projekt delvis finansierat av

Balkantoner och svenska visor
Europeiska regionala utvecklingsfonden som arbetar för att stärka handeln i Bergsjön centrum.

– Kan vi erbjuda bra mötesplatser ökar handeln och ger på sikt fler arbetstillfällen, säger Martin Nilsson.

På lördag är det många lokala förmågor som får chansen att visa sina talanger. Elever från kulturskolan är med och drar igång evenemanget redan 12.30. Tidsnätverket höjer pulsen med streetfotboll och dansbattles. Modevisning och berättande breddar utbudet ytterligare.

Medlemmarna i Svarta Safirer är välkända profiler i Bergsjön med omnejd – deras balkantoner tar vid när de somaliska dansrytmerna ebbat ut. Dessutom kommer Axel Falk att bidra med ett knippe svenska visor. Med andra ord – något för alla när Bergsjön bjuder in till försommarfest.