På torsdag i nästa vecka är det premiär för årets torgbiodagar i Göteborg, en filmhändelse som nu arrangeras för sjätte året i rad. Göteborgslokalers idé att visa film utomhus har blivit en populär efter-sommaren-tradition när september kommer med mörkare kvällar.

I år är det en riktig sommarfilm som inleder torgbion: Komedin ”Sommaren med Göran” visas på Kortedala Torg på torsdag kväll den 2 september på en 8 x 14 meter stor duk. Stolar finns på plats, men det går också att ta med egen stol och en filt att svepa om sig.

Haga mest välbesökt

– Vi brukar ha 200-300 besökare på de olika torgen. Mest välbesökt har det varit i Haga, med 500 personer i snitt, berättar Anna-Karin Gmoser.

Hon är centrumledare på Göteborgslokaler, det kommunala bolag som ordnar torgbion ihop med bostadsbolaget Poseidon, lokala handlare och filmföreningen Flimmer.

– Enda nackdelen är att det är så väderberoende. Är det bara fint väder, så kommer det mycket folk. Det är ju så härligt annorlunda att sitta på sitt torg och titta på film, där man annars brukar springa med matkassarna eller sitta och fika.

Många gör liten turné till flera torg

Vilka filmer som visas på de olika torgen har förankrats lokalt, med handlarna på torgen och ibland med boende- eller intressegrupper.

– Vi tar fram en lista och sedan väljer vi tillsammans. Ibland blir det inte alls den film vi tänkte från början, vilket är roligt.

En oskriven regel är att inte visa samma film på flera ställen.

– Vi vet att det finns de som vill se flera filmer och gör en liten turné till flera torg. Och då får man kanske se nya stadsdelar som man inte brukar åka till, säger Anna-Karin Gmoser