Konst på trista ytor. 140 ungdomar har arbetat för Familjebostäder i Bergsjön under sommaren. Några av dem har gett väggarna i stadsdelen mer färg. Under ledning av konstnären Johanna Burai har ungdomarna målat en betongyta på temat ”Mitt Bergsjön”.

Rekordmånga ungdomar från nionde klass och gymnasiet har sommarjobbat på Familjebostäder i år. De allra flesta bor själva i området.

– Det känns jättekul att erbjuda så många ungdomar deras första sysselsättning. Majoriteten har jobbat som miljövärdar och nyttan är att de lär sig ”helt, rent och snyggt”, men också att de får lite insyn i yrket – något vi gärna vill. Jobben innebär också att ungdomarna träffar nya vänner från andra delar av Bergsjön, säger Robert Jademyr, distriktschef på Familjebostäder.

Några av Familjebostäders sommarjobbare har fått vara med och försköna området, genom att måla konstverk på trista betongytor. Förra veckan fick 12 ungdomar måla två långa ytor vid Rymdtorget under ledning av Johanna Burai.

– Det blev jättefint – verkligen. Det är jättekul att få se deras olika stilar och deras motiv ihop. Många av dem som bor i området gick förbi när vi jobbade och gav oss uppskattning, säger hon.

Fick associera fritt
Den ena väggen delades upp så att alla ungdomar fick en egen yta att måla på. Uppgiften var att måla ”Mitt Bergsjön”. För att få inspiration höll Johanna Burai en workshop i början av veckan.

– Det handlade om att associera så fritt som möjligt. Bergsjön kan vara en känsla eller en specifik plats eller ett minne.

Det färdiga resultatet innehåller bland annat rymden, citat, apor och ett motiv av sjön i stadsdelen.

Fler fasader får färg
Den andra långa väggen målades gemensamt i slutet av veckan efter att Johanna Burai skissat upp ett motiv som ungdomarna fick utveckla och fylla i.

– Jag tycker att alla visade upp talang. När man börjar är det vanligt att trycka ner sig själv, men när de väl kom igång visade det sig hur mycket de kan. Jag tycker att de här projekten är viktiga för att ungdomarna ska få insyn i att det faktiskt går att arbeta och försörja sig inom kreativa yrken.

Tidigare i somras smyckade ungdomar – tillsammans med konstnärer från sysselsättningsprojektet Sätt färg på Göteborg – väggar vid Siriusgatan. I september får ytterligare en fasad i Bergsjön ett konstverk. Då kommer konstnärer från Barcelona att göra en fasadmålning vid fotbollsplanen vid Rymdtorget.