Fri entré till allt. Lill Lindfors, LaGaylia Frazier och Molly Sandén är kända artister i Göteborgs sommarunderhållning, som fyller 70 år i år. Men här finns många okända stjärnor också. Och det är fri entré till allt! ”I år har vi flera internationella artister”, säger Nestor del Castillo, som satt ihop det digra programmet, med 115 programpunkter.

Från Togo-Benin kommer Vadou Game, som spelar voodoo funk, från Kuba La Dame Blanche och Sintesis, från Israel Talya G A Solan och från Colombia kommer Los Gaiteros de San Jacinto.

Nya scener
1BC.jpg
Sommarunderhållningen i Göteborg är alltså något yngre, med sina 70 år på nacken. Tidigare har programmet varit koncentrerat till scener i centrala Göteborg, men på sistone har det spridits ut allt mer.

– Vi har jobbat stenhårt för att hitta sponsorer och samarbetspartners som kan hjälpa oss att finnas också utanför centrum, säger Nestor del Castillo.

I år liksom tidigare somrar är hemmascenen Slottsskogsteatern, men det bjuds också på sång, musik, dans eller teater på Blå Stället, Stora Teatern, Trädgårdsföreningen, Bältesspännarparken, Allégården, Altplatsen och flera koloniområden, till exempel Välen, Sörbacken och Lärjehed.

– Numera har vi scener även i Hammarkullen, Kortedala, Bergsjön, Tynnered och många andra ställen. Målet är att sprida Sommarunderhållningen till hela Göteborg, säger Nestor del Castillo.

Ung svensk folkmusik
Midsommar firas traditionsenligt på gräsmattan framför Björngårdsvillan i Slottsskogen i ett samarbete med park- och naturförvaltningen. Då blir det dans, sång och lekar kring midsommarstången med folkdanslaget Näverluren och uppvisning med Västanvinds folkdanslag.

Vid Villa Belparc uppträder i sommar en rad folkkära artister, som till exempel Lill Lindfors, LaGaylia Frazier, Viktoria Tolstoy och Svante Thuresson.

Barnföreställningarna bjuder på cirkus, sång och dans och passar alla åldrar, från små bebisar till vuxna med barnasinne. I bland annat Trädgårdsföreningen, Slottsskogen, Eriksbo och Blå Stället uppträder grupper som Longkalsong, Pelikanteatern, Embla Dans & Teater och Dotterbolaget.

70-årsjubileet firas på Kulturkalaset
Och den 19 augusti firas 70-årsjubileet lite extra i Bältesspännarparken, med en avslutningskväll under Kulturkalaset.

– Hela kvällen ska vi också visa ett bildspel med så många som möjligt av alla de artister som varit med sedan starten 1946. Vi hoppas att vi hittar bilder på allihop…

416A_2.jpg

Midnattsorkestern spelar på Gräfsnäsgården den 27 juni. Foto: Nettan Kock