Frölunda kulturhus fyller 25 år. På lördag är det födelsedagsfest med jubileumstal av Göteborgs nya kulturkommunalråd, Ewelina Tokarczyk (s). På programmet står också utställningar, dans, författarsamtal och en rad musikaliska upptåg.

Sedan mars 1980 har Frölunda kulturhus samlat verksamheter för kropp och själ under ett och samma tak. Bibliotek, simhall, utställningar och musikarrangemang är bara några exempel.

59C2.jpg– Bredden i verksamheten har funnits under alla år. Det är det som gör huset så unikt, säger Annika Perfjell, som är informations- och planeringschef på Frölunda kulturhus.

Ticke Tack spelar för barn

På lördag är det dags för den stora festen. Under dagen går det att gå på poängpromenad, se på utställningar eller gå på en affischvandring bland 25 års programaffischer.

För den yngre publiken är det sista chansen att se föreställningen Arken. Det är musikgruppen Ticke Tack, bestående av ett antal medlemmar från den uppmärksammade Amandakören, som ger ett musikäventyr för barn mellan fem och nio år.

– Kvällstid ligger betoningen på en mängd musikartister, som Andra generationen och Giddabush, säger Annika Perfjell.

Har fått mer konkurrens

I stort sett har Frölunda kulturhus samma typ av utbud i dag som det hade för 25 år sedan. Mottot är detsamma. Låg prisnivå och att det ska finnas något för alla målgrupper.

– På senare år har vi breddat musikutbudet något. Förr var det mer jazz. Dessutom har konkurrensen blivit helt annorlunda jämfört med när vi startade. Nu har det blivit viktigare att vara först eller de enda i Göteborg som har en viss föreställning, säger Annika Perfjell.

Satsar på mångkultur

I framtiden tror hon att huset kommer att satsa mer på ungdomar och mångkulturell verksamhet.

– Samhället förändras. Det måste vi också göra, säger hon.

4EF4.jpg
Svettigt röj utlovas på lördag kväll, då spelar Andra generationen zigensk musik från Makedonien, Jugoslavien, Turkiet och Grekland. Foto: Andra generationen