Konst och kultur av och för hbt-personer och alla andra. Nittio programpunkter på tretton arenor förvandlar Göteborg till en dynamisk, gränsöverskridande och nyskapande feststad. HBT Festival 2008 pågår mellan 29 maj och 1 juni.

Förra året var det premiär för Göteborgs svar på Stockholms Pridefestival. Nu återkommer kulturfestivalen – kraftigt expanderad och fulladdad med bildkonst, teater, film, dans och debatter.

Barnrytmik för regnbågsfamiljer

6890.jpg
– Fokus ligger på kultur skapad av hbt-personer men det handlar också om politik och samhälle. Flatlobbyn på Pustervik är ett bra exempel på hur festivalen är uppbyggd. Då blir det först en debatt om de lesbiska kvinnornas osynlighet i kulturen och sedan uppträdanden och dans, säger Chatarina Jätmark, projektledare för HBT Festival 2008.

Programpunkterna innehåller allt från barnrytmik för regnbågsfamiljer och dokumentärer av unga filmskapare till foajékonsert på Operan, modeparty på Röhsska och workshop om antirasistisk qeeraktivism med aktivistgruppen Rosa.

”Festivalen har växtvärk, alla vill vara med”

Den stora invigningsfesten arrangeras på fredag på Världskulturmuseet. GS2H står bakom festen och har bjudit in exmedlemmar ur O.R.O och legendariska franska slagverksensemblen Les Idiots som inleder med en performance.

Initiativtagarna till festivalen är Göteborgs stadsteater, Kulturhuset Blå Stället, Pustervik, Röhsska museet och Världskulturmuseet.

– Tanken är att det ska bli en festival som återkommer varje år. Det märks att festivalen har växtvärk, alla vill vara med, säger Chatarina Jätmark.