Svängig musik från Kap Verde, modevisning a la Röhsska och taktil massage. Speldags fyller 40 och firar med Alla åldrars dag i Slottsskogen torsdagen den 20 augusti 13.00-16.30. Alla seniorer med barn och barnbarn är välkomna!

Sedan 1969 har kulturförvaltningen erbjudit kultur till seniorer på Göteborgs äldreboenden, träffpunkter och vårdavdelningar. En verksamhet som under årens lopp bara har ökat i omfattning.

Publikrekord i fjol

Förra året slogs publikrekord – sammanlagt 55.000 personer deltog i de 2.071 Speldagsarrangemangen runt om i stan. Förutom sång och musik handlar det om dans, teater och uppläsningar.

24C2_6.jpg
– Vi har ett varierat utbud med hög kvalitet. I dag finns Speldags i alla stadsdelar på 80 olika spelplatser, säger Britt Ramsten på kulturförvaltningen.

Jubileet firas med Alla åldrars dag i Slottsskogen torsdagen den 20 augusti. Mellan 13.00 och 16.30 är alla seniorer med barn och barnbarn välkomna till Slottsskogsteatern vid Björngårdsvillan.

Gratisturer med Flexlinjen

Eftermiddagens program på utomhusscenen bjuder bland annat på körsång, Billquist-låtar och modevisning. På marknaden framför Café Björngårdsvillan medverkar Röhhska museet, Göteborgs stadsmuseum, Kulturpunkten, och Dômens konstskola. Och det blir både clowner, taktil massage och make up – tanken är att det ska finnas något för alla åldrar.

– Vi vänder oss till hela familjen även om de äldre är i fokus. De har ju också alla åldrar inom sig, säger Britt Ramsten.

För att även äldre som bor hemma ska ha möjlighet att delta kör Flexlinjen gratisturer till Slottsskogen. De bokas via färdtjänsten.

Kulturförvaltningen kartlägger behovet

Speldags är en verksamhet som stämmer väl in på det prioriterade mål i kommunens budget som säger att äldres möjligheter att delta i sociala aktiviteter ska öka.

Under året har kulturförvaltningen genomfört en kartläggning för att ta reda på hur stor efterfrågan är ute i stadsdelarna.

– Vi har vänt oss till samtliga äldreomsorgschefer, både för att kartlägga behovet, men också för att befästa vår roll på stadsdelsförvaltningsnivå. Speldags är inte bara en artist som dyker upp, utan det är en gemensam upplevelse för både personal och boende, säger Britt Ramsten.

Fotnot:
Alla åldrars dag genomförs av Speldags, Göteborgs stad kulturförvaltning, i samarbete med Folkuniversitetet, Sensus, Musik i Väst, Musikcentrum Väst, Färdtjänsten, Dômenskolan och Café Björngårdsvillan.

28A4_2.jpg

Ronnie Hartleys trio spelade i våras på Landala hus. Foto: Nestor del Castillo

3125