Visartisten och författaren Gunnar Källström är en artisterna på Speldags i höst.

Uppskattad musikunderhållning för äldre. Speldags ordinarie verksamhet startar igen i Göteborg vecka 41. Under tio veckor får äldre njuta av levande musik och underhållning inomhus. “Det känns jätteroligt. Det är ett uppskattat inslag hos våra hyresgäster”, säger Klara Reimer, enhetschef på Moräns vård- och omsorgsboende.

Under covid-19-pandemin har Speldags ordinarie verksamhet varit inställd. Men från och med vecka 41 kan äldre på vård- och omsorgsboenden, träffpunkter och hos pensionärsföreningar ta del av levande musik och underhållning inomhus igen.

– Det känns jättebra att kunna komma i gång och erbjuda våra äldre Speldags inomhus. Just nu håller vi på att rekrytera artisterna som ska medverka i höst, säger Nestor Del Castillo, producent för Speldags på kulturförvaltningen.

Stort intresse

Intresset för Speldags är stort. Under hösten blir det underhållning på cirka 85 olika spelplatser, vilket är ungefär lika många som vanligt. En av dem är Moräns vård- och omsorgsboende som har 89 lägenheter.

– Vi har inte haft uppehåll från musik och underhållning helt. Vi har vid flera tillfällen haft underhållning utomhus under sommaren och även i julas, då artisterna spelade utomhus och hyresgästerna lyssnade inomhus. Vi är glada över att vi kunnat anpassa underhållningen utifrån de restriktioner som varit under pandemin, men det känns väldigt roligt att äntligen få välkomna Speldags inomhus igen! säger Klara Reimer, enhetschef.

Hyresgästerna har saknat Speldags

Hon berättar att hyresgästerna saknat att få ta del av Speldags.

– Det är levande underhållning som kommer en gång i veckan och det är något som hyresgästerna är väldigt förtjusta i. Framför allt är det sång och musik, men det kan vara annan underhållning också. Det är olika genrer på musiken, det gör att det finns något för alla och det är kanske framför allt det som gör det så populärt.

Hur tänker ni Speldags och den pågående pandemin?

– Vi vidtar alla försiktighetsåtgärder vi kan. VI har en stor aktivitetslokal med gott om utrymme och möjlighet att hålla avstånd. Det är fortsatt viktigt med basala hygienrutiner och att ingen med förkylningssymtom är med, säger Klara Reimer.