Iron Maiden lockade 56.000 åskådare till Ullevi förra året, men Speldags var inte långt efter. 54.196 personer tog del av det allt bredare kulturutbudet på stadens äldreboenden 2008, och snart är avståndet till hårdrockarna ännu mindre, i flera bemärkelser.

– Vi är väldigt stolta över de höga besökssiffrorna! Intresset för våra arrangemang växer hela tiden och ändå har vi hittills aldrig tvingats tacka nej när någon velat att vi ska komma, säger Nestor del Castillo, som tillsammans med kollegan Britt Ramsten samordnar det digra programmet.

2008 slogs alla tidigare rekord, då Speldags besökte 86 äldreboenden och träffpunkter i alla Göteborgs stadsdelar. Målet för året var att ha 1.900 arrangemang, men det överträffades med råge: vid 2.071 tillfällen kom kulturen till dem som inte längre kan ta sig till kulturen själva.

Frilansade artister får jobb

– Räknar man in Sommarunderhållningen som vi arrangerar på en rad olika ställen i stan för alla åldrar så har runt 450 olika artister varit engagerade. Kommunen är en av Göteborgs största arbetsgivare åt stadens frilansande kulturutövare, säger Nestor del Castillo.

Och publiken strömmar alltså också till: 54.196 personer tog del av dans, teater, uppläsningar och musik i alla dess sköna former som Speldags arrangerar.

Dags för hårdare toner

– Till viss del beror det nog på att vi försöker vara lyhörda och förändra utbudet efter vad publiken efterfrågar. Efter hand som det kommer ”nya äldre” så har det till exempel blivit mer Beatles och Elvis Presley på repertoaren och framöver kommer det att bli både Pink Floyd och Simon & Garfunkel, säger Nestor del Castillo.

– Häromdagen var det till och med en man i 70-årsåldern som sa till mig att han ville ha mer heavy metal i Speldags! På något sätt ska vi lösa det!

Under 2009 kommer alla äldreomsorgschefer i stadsdelsförvaltningarna att få ta del av en enkät, i syfte att ännu noggrannare kartlägga önskemålen och behoven av underhållning från Speldags.

7BA_32.jpg

Foto: Johan Johansson