Unga och gamla gjorde raplåt tillsammans. Det började som en spontan idé. Ett par veckor senare hade seniorer och ungdomar skapat en låt tillsammans i studion på fritidsgården Chillzone i Lundby. Maria 14, Edwin 18, och Sonja 91, är några av de som hörs i den unika versionen av You are my sunshine.

Lyssna på låten You are my sunshine på Chillzones hemsida.

Låten inleds med frejdigt dragspel och en trio som börjar sjunga refrängen till klassikern You are my sunshine. En bit in får de plötsligt sällskap av tunga beats och rap.

– Det var inte alls meningen från början att det skulle bli så här, säger Cristian Odin, samordnare.

Det hela började med att några seniorer från stadsdelens träffpunkter ville komma och titta för att höra om de kunde låna fritidsgårdens lokaler för att arrangera pensionärsgympa. Under rundvisningen fastnade de för den välutrustade studion, med instrument och mixerbord.

Dragspel och bas
När Cristian Odin fick veta att några av pensionärerna sjunger i kör föreslog han lite löst att de kunde få spela in en låt. Vid nästa möte kom temat upp igen. Och vips hade Kjell-Åke sjungit in You are my sunshine med dragspel.

Cristian Odin och hans kollega provade sig fram med låten i studion och lade på trumrytmer. Det funkade så bra att de bjöd in både pensionärerna och några ungdomar på fritidsgården att bygga vidare på låten.
Resultatet blev en cover där röst och musik från de sju inblandade kompletterar varandra i en unik mix.

Vågad tolkning av temat
Maria sjunger och rapparna Ismet och Edwin har bidragit med fyra rader var på temat kärlek. Ismet valde en erotisk tolkning av temat och rappar bland annat om att ”lukta på din blomma”. Men det hade de äldre låtskaparna inga problem med när de fick lyssna på och godkänna slutversionen.

– De sa bara att så kan det väl vara, säger Cristian Odin.

Pensionärerna och ungdomarna har ännu inte träffats. Men måndag den 11 maj kommer programledaren Hasse Andersson från P4 för att höra mer om samarbetet och sända låten. Då kommer åtminstone några av dem att mötas.

– Det här är jätteroligt! Framförallt tror jag att det är spännande för de äldre. De har aldrig jobbat i en studio på det sättet, med att spela in och höra sig själva och klippa och flytta omkring musiken, säger Cristian Odin.