”Roligaste jobbet i stan” Sedan 1947 har Göteborgs Stad regelbundet öronmärkt pengar för inköp av konst. Under 2012 spenderades 600 000 kronor på 57 olika verk. Nu finns de alla till beskådan på ett digitalt galleri.

Under en lång rad år har Göteborgarna kunnat bege sig till Stadsbiblioteket för att titta närmare på det gångna årets kommunala konstinköp. Eftersom biblioteket nu är stängt för om- och tillbyggnad valde kulturförvaltningen att istället presentera nyförvärven digitalt.

Håller noggrann koll på stans gallerier
Utställningen ”Göteborgarnas konst – årets inköp” visas nu på www.goteborgkonst.com

– Jag har nog det roligaste jobbet i hela stan, säger Henriette Ousbäck som sedan snart 20 år ansvarat för kommunens konstinköp.

Tillsammans med två verksamma konstnärer håller hon under året noggrann koll på verksamheten på stans gallerier. Varannan vecka besöker trion utvalda konsthandlare i jakt på något av intresse.

– Efter en sådan vandring brukar vi sätta oss på ett kafé och diskutera igenom hur pengarna ska fördelas på bästa sätt.

Vad har ni för kriterier?

– Konstnären ska vara levande och ställa ut i Göteborg. Vi köper bara på gallerier eftersom verksamheten ska gynna konstlivet i Göteborg, säger Henriette Ousbäck och fortsätter:

– Vi måste också tänka på att motiven ska passa in. Det får inte var för våldsamt, politiskt, dystert, erotiskt eller religiöst.

Utställning på webben i två månader
Konstverken kommer så småningom att placeras ut i olika offentliga miljöer där göteborgarna har möjlighet att ta del av dem. Placeras en tavla på ett kontor ska det vara ett kontor där allmänheten tas emot.

Henriette Ousbäck erbjuder också alltid ett samtal om konsten för att förankra den och på så sätt göra den mer tillgänglig.

– Vet man lite om ett verk och en konstnär har man lättare att ta till sig och förstå. Vi köper aldrig något för att det skulle vara en bra investering. Men vi har ju handlat en del verk av konstnärer när de var i början av sina karriärer – konstnärer som senare blivit hyllade och dyrare. Några sådana exempel är Karin Mamma Andersson, Jockum Nordström och Lena Cronqvist.

Den digitala utställningen av 2012 års kommunala konstinköp kommer att visas i två månader.

7F4_19.jpg
”Krubba” av Camilla Engman