Nya och förlängda utställningar. Göteborgs Stads museer och konsthall håller öppet igen från den 20 april. Stadsmuseet visar en ny fotoutställning, på konstmuseet är det premiär för en utställning av mottagarna av Sten A Olssons kulturstipendium inom färg och form 2020, i konsthallen väntar utställningen “Bring back lost love” av sydafrikanske konstnären Kemang Wa Lehulere och på Röhsska står 1700-talet i fokus.

Den nya utställningen på Stadsmuseet heter “Inzoomat” och består av ett unikt foto- och filmmaterial från 1850-talet fram till idag. Den består av hundratals okända och kända bilder från Göteborg och zoomar in på exempelvis barnmorskor, fattighus och kvinnliga fotografer. Den bjuder också på en spårvagnstur genom Göteborg år 1909. Utställningen bygger på forskningsprojektet Tidernas Göteborg.

– Vi hoppas att utställningen ska ge besökaren ett lustfyllt välkomnande i huset och ge flera nya perspektiv på Göteborgs historia och vad bilder kan förmedla, säger Carina Sjöholm, museichef.

Kulturstipendiater ställer ut

Inzoomat visas till den 30 april 2022. På stadsmuseet förlängs också de tillfälliga utställningarna Frispel – scenkonst i förvandling 1960 – 2000 till 31 december 2023 och Göteborgs garderob till 25 september 2021.

På Göteborgs konstmuseum går det för första gången att ta del av verk av konstnärerna Carl Hammoud, Hanna Järlehed och Martin Solymar. De fick Sten A Olssons kulturstipendium inom färg och form 2020.

– Äntligen kan vi bjuda in publiken att se den här utställningen som faktiskt har stått färdig sedan december, säger Patrik Steorn, chef för Göteborgs konstmuseum.

Sydafrikansk konstnär

Utställningen visas till den 20 juni 2021. På konstmuseet går det också att se utställningen “Ingrid Vang Nyman. Mycket mer än Pippi Långstrump” som förlängts till 16 maj 2021. Göteborgs konsthall öppnar med utställningen “Bring back lost love”. Den består av skulpturala verk, installationer och teckningar av konstnären Kemang Wa Lehulere från Sydafrika. Den visas till 15 augusti 2021.

– Hittills har publiken kunnat ta del av utställningen digitalt men nu ser vi verkligen fram emot att få öppna igen och förmedla utställningen i sin fysiska form, säger Ann-Sofi Roxhage, chef för Göteborgs konsthall.

1700-talet i fokus

På Röhsska museet öppnar en ny basutställning till helgen, “1700-talets former”. Den utgår från museets rika samling och några av föremålen har aldrig visats tidigare. Utställningen finns på våning två som delvis varit stängd i mer än 20 år och 1700-talsutställningen har varit stängd i tio år.

– I 1700-talets former har vi blandat helt nya utställningsrum med återöppnande av omtyckta favoriter. Vi hoppas att de som längtat i 10 år ska få kära återseenden men vi hoppas också genom ny form och nya föremål kunna få fler att upptäcka 1700-talet, säger utställningsproducent Jessica Sjögerén.