39 kortfilmer av västsvenska filmare söker publik. Filmerna är mellan en och 50 minuter långa och visas på helgens kortfilmsfestival på Stadsbiblioteket. Helt gratis.

Det är första gången Stadsbiblioteket arrangerar en kortfilmsfestival.

– Det finns få ställen att visa kortfilmer. Eftersom SVT inte köper in så många är filmarna hänvisade till filmfestivaler. Men vi har en hörsal och bestämde oss för att göra det möjligt för fler att se kortfilmer, säger programbibliotekarie Malin Andersson på Stadsbiblioteket.

Både amatörer och proffs visar sina filmer på festivalen. Den enda gemensamma nämnaren är att de kommer från Västsverige.

– De flesta är unga och flera är på väg upp. En del gör kortfilmer för att ha som arbetsprov när de söker pengar till en långfilm, säger Malin Andersson.

Planer på liknande festival nästa år

Flera filmare kommer till festivalen för att berätta om sina filmprojekt. Både Nanna Huolman, bioaktuell med långfilmen Kid Svensk, och Ruben Östlund, som gjort Gitarrmongot, berättar om sina kortfilmer.

Publiken får också möta Pontus Johansson, som precis gått ut filmhögskolan och Jenny Mase, som håller på att samla pengar till ett långfilmsprojekt.

Det finns planer på en liknande festival nästa år.

– Tanken är att samarbeta med filmfestivalen och köra favoriter i repris. En helg då filmfestivalens kortfilmer visas gratis, säger Malin Andersson.