Nu ger sig Göteborgs Stadsbibliotek in i after work-branschen, fast inte med mat, mingel och öl utan med världsmusik och dans. På fredagen blir det after work i bibliotekets utställningshall, med tanken att man ska kunna slinka in på väg hem efter jobbet och koppla av en stund.

After work-programmet består av att DJ Said spelar världsmusik, David Andreasson håller en workshop i streetdance och ”singer/songwritern” Anna Hansen spelar. Dessutom berättar Kiriaki Christoforidis sagor för vuxna från hela världen. Samma after work-program hålls även nästa fredag, 4 april, kl 17 – 19.

Massaikvinnor i fotouställning

Biblioteket fortsätter sitt världsmusik- och danstema lördag 5 april med en heldag kring ”Dans på olika språk”. Då visas dans från olika delar av världen, till exempel traditionell indisk dans och Bollywood-dans, chilensk och svensk folkdans, samba samt finsk tango med Timo Nieminen och Stenbäckens orkester. Dansdagen hålls i utställningshallen klockan 12-16.30.

5EF6_2.jpg
Världsmusik- och danstemat arrangeras i samband med den pågående fotoutställningen Mama Massai på biblioteket, ett 40-tal svartvita bilder av massaikvinnor i Tanzania, tagna av fotografen Ewa-Mari Johansson.

Föreläsningar om miljöutvecklingen

I anslutning till Mama Massai ordnar biblioteket tillsammans med Ingenjörer och naturvetare utan gränser (INUG) föreläsningsserien ”Människan i världen”.

Den handlar om den miljöutveckling som gör att stora delar av världen nu står inför dramatiska förändringar av sina livsbetingelser. På onsdag 2 april handlar det om marken som en begränsad resurs och på onsdag 9 april om människans beroende av rent vatten. Båda föreläsningarna hålls klockan 18.

Mama Massai-utställningen har också inspirerat elever på International School of Gothenburg Region (ISGR) till en utställning som reflekterar över massaiernas historia, konst, språk och kultur ställda i relation till elevernas egna liv. Utställningen heter ”Woman & Child – Africa & Sweden”.