Samtal om litteratur på åtta språk. Under vårterminen arrangerar Stadsbiblioteket fyra samtal med västsvenska författare med rötter i andra länder. Förutom svenska skriver de på bosniska, persiska, dari, albanska, bulgariska, turkiska och ryska.

Stadsbiblioteket har under flera år på olika sätt arbetat för att lyfta litteratur på andra språk än svenska. Bland har biblioteket varje månad lyft fram ett ”månadens språk” genom att exponera böcker på språket och ta fram programpunkter som uppläsningar och författarbesök. Nu provar de ett nytt grepp – samtalsserien Världens berättare i Göteborg.

Göteborgska författare
– Tillsammans med samtalsledaren, författaren och översättaren Namdar Nasser, som har persiska som modersmål, har vi bjudit in ett antal författare som bor och verkar i Göteborgsregionen men har sina rötter i andra länder. En del av dem skriver på svenska, andra på sitt modersmål, och de får prata om sin litteratur och göra uppläsningar, säger Mirjam Önner, bibliotekarie på Stadsbiblioteket som håller i programmet.

Samtalen sker på svenska och författarnas läser ur sina verk både på sina respektive språk och svenska. Den första programpunkten i serien var i februari med den turkiska poeten Dervisan och författaren Sanna Nickius som skrivit på både svenska och persiska.

”Jättefint samtal”
– Det blev ett jättefint samtal. De är väldigt olika som författare, och publiken var med och interagerade och ställde frågor. Det var inte jättemånga när samtalet började men när vi väl satte i gång så droppade folk in. Det är det som är så bra med vår trappscen – man kan dyka in på något man inte visste att man ville höra, och det blir en blandning mellan initierad publik och folk som bara ramlar in, säger Mirjam Önner.

Nästa samtal i serien är den 15 mars. Då är det journalisten, pedagogen och författaren Sokol Demaku från Kosovo och författaren och människorättsadvokaten Vera Stremkovskaja med rötter i Sovjet och Vitryssland som pratar om sin litteratur tillsammans med Namdar Nasser.