Göteborgs stadsbibliotek blir rena spelhuset på söndag. Då kan man testa tv- och datorspel, schack, alfapet och vara med i frågesport. Föräldrar kan också diskutera hur farligt – eller nyttigt - ungdomars spelande är.

”En dag om spel” kallas söndagens tema på Stadsbiblioteket, som syns redan i entrén, där det visas upp spelkonsoler och besökarna kan ställa frågor om Playstation, Nintendos Wii och X-box 360.

Kan testa dansmatta

I hörsalen på nedre plan kan man boka en storskärm och spela tv-spel fyra åt gången, max en halvtimme. I Lorensbergshörnan kan besökarna spela olika datorspel, ensam eller i nätverk, och på avdelningen Konst och musik kan man testa en dansmatta.

Mer traditionella sällskapspel, som monopol, schack, alfapet och tjuv och polis kan spelas på bibliotekets olika avdelningar.

Tipsar om bra spel för lästräning

Medan barnen spelar kan föräldrarna delta i en workshop där det diskuteras om det är positiv stimulans eller hälsorisk att allt fler barn tillbringar stora delar av sin fritid med att spela tv- och dataspel. Hur kan man som förälder hitta balansen mellan vad som är rimligt spelande och vad som är osunt användande? Workshopen hålls i hörsalen klockan 12–14 och arrangeras av Föräldraverkstan NBV i samarbete med Stadsbiblioteket.

Föräldrar kan också få tips om olika spel som är bra för barnens skriv- och lästräning.