Fyller 50 år i år. Träffade du din stora kärlek vid utlåningsdisken eller lärde sig ettåringen gå på barnavdelningen? Då vill Stadsbiblioteket gärna veta det. Inför 50-årskalaset den 2 april efterlyses nämligen besöksminnen från och med invigningen 1967 och fram till i dag.

32BC.jpgStadsbiblioteket invigdes med besök av Astrid Lindgren och ett stort antal dignitärer på plats.

Till 50-årsfirandet är fokus i stället biblioteksbesökarna och deras upplevelser.

”Vi söker minnen från alla åldrar”
– Vi hade ju nyinvigning 2014 när vi öppnade efter ombyggnaden, så nu bjuder vi in till kalas. Och för att kunna visa på allt som har hänt under de här 50 åren vill vi väldigt gärna att våra besökare berättar för oss om sina minnen, säger bibliotekarie och minnesinsamlare Mirjam Önner.

– Vi söker minnen från alla åldrar, etniciteter och kön, oavsett om det hände 1967 eller i höstas!

Bland dem som lämnar in minnen kommer några bli ombedda att berätta just sitt minne på trappscenen under själva kalaset. Andra kan bli filmade som en del av ett interaktivt bildspel som ska visas på på biblioteket.

6B34_3.jpgTar gärna emot bilder från de första åren
– Det kan vara allt från att en viss bibliotekarie hjälpte dig hitta den bästa bok du någonsin läst till att någon kom fram och pratade med dig när du satt och läste tidningen och nu är ni vänner för livet. Stort och smått som haft betydelse för dig, både gällande Stadsbiblioteket som plats och som upplevelse.

Även bilder från hela perioden efterlyses, men med lite särskilt fokus på de första åren.

– Vi har inte hittat så mycket bilder från de allra första åren, det verkar till exempel som att det inte fotades så mycket under invigningen. Så finns det någon som har några sådana bilder tar vi gärna emot dem. Men vi är även intresserade av nyare bilder om någon vill dela med sig av det.

Se nedan om du har minnen och bilder du vill dela med dig av genom att maila till stadsbiblioteket.

4A5C.jpg

Några av stadsbibliotekets tidiga besökare – känner du igen dig själv eller någon av dem? Hör av dig till redaktionen! Foto: Anders Hofgren

645C_2.jpg

Foto: Anna Lena Lundqvist