Program för både stora och små. Söndagen den 11 februari bjuder Stadsbiblioteket på en resa till sápmi. Små besökare får färdas till landet där solen skiner på natten via en magisk musikteater och på Trappscenen förenar samiska queeraktivist Timmie Märak politik, punk och poesi. Det och mycket mer händer när Göteborgs stadsbibliotek firar samernas nationaldag.

Den 6 februari 1917 hölls den första samiska kongressen och 1992 blev det datumet samernas nationaldag. Göteborgs Stad och kulturförvaltningen uppmärksammar minoriteters nationaldagar i samarbete med någon av stadens kulturinstitutioner.

‒ I år är det vår tur att fira samernas nationaldag. Men det blir på söndag den 11 februari istället för den 6:e eftersom vi vill bjuda in hela familjen till firandet, säger Mirjam Önner som är programbibliotekarie på Göteborgs stadsbibliotek.

Programmet börjar klockan 13 med magisk musikteater för barn. Med hjälp av sagans värld blir det upptäcktsfärd till samernas land Sápmi. Föreställningen är interaktiv och man får bland annat lära sig Lulesamiska ord och prova på att jojka.

Sedan blir det högtidstal på Trappscenen av Anders Rimpi från Sameföreningen i Göteborg. Han kommer bland annat att prata om det samiska språket.

Få böcker på samiska
‒ Tyvärr är det svårt att köpa litteratur på samiska till biblioteken, eftersom det finns så lite utgivet. Det är ett stort problem då det är viktigt att barn med samiskt ursprung får tillgång till sitt modersmål, säger Mirjam Önner.

Programmet fortsätter med Ola Stinnerbom som är samisk traditionsbärare. Han bjuder på samisk kultur där trumman gievrien, jojk och dans är centrala uttryck.

Timimie Märak är poet, urfolksfeminist och samisk queeraktivist. Genom sin konst visar hon på hur den normativa makten försummar och fördummar.

‒ Exakt vad hon och Ola kommer att bjuda på vet vi inte ‒ men det blir spännande!

Firandet av samernas nationaldag på Stadsbiblioteket sker i samarbete med det Samiska rådet i Göteborg.

336C_2.jpg