Fullspäckat program. Den 24 februari är det Sverigefinnarnas dag. Det uppmärksammar Göteborgs Stad på Stadsbiblioteket där det blir litteratur, musik, konst och samtal för att främja den sverigefinska kulturen.

Sverigefinnar är den största nationella minoriteten i Sverige och den 24 februari varje år uppmärksammas deras historia, språk och kultur som en del av det svenska kulturarvet.

I år uppmärksammar Göteborgs Stad Sverigefinnarnas dag med firandet på Stadsbiblioteket. Det blir besök av Rosa Liksom, en av Finlands största kulturpersonligheter, verksam som konstnär, författare och dramatiker. Hon har bland annat fått Finlandiapriset och Svenska Akademiens nordiska pris och är nu aktuell med romanen Älven.

Rosa Liksom samtalar under kvällen med Janina Orlov, finlandssvensk översättare och universitetslektor som nyligen tilldelades Svenska Akademiens Finlandspris.

En unik berättelse

En annan av deltagarna är Sanna Laakso, sverigefinsk konstnär från Småland som utsedd till Årets unga sverigefinne 2020. För henne är det medverkan självklar.

– Den här dag är viktig att lyfta fram då människor i allmänhet har dålig koll på att det finns fem nationella minoriteter i Sverige. Om jag med min konst kan uppmärksamma just vår unika berättelse, så vill jag vara med, säger hon.

Sanna Laakso kommer att visa sina bilder och samtala om sin konst med kvällens konferencier, Maarit Jaakkola, som är kulturjournalist och medlem i Sverigefinska rådet.

Barnteater på finska

Det blir även musik av singer/songwriter Sonja Skibdahl som blandar svenska, engelska och finska i sina texter. Konstutställningen ”Ta plats!” visas samt kortfilmer, fanzine och risotryckta posters från en serie workshops med sverigefinskt fokus på kulturhuset Frilagret.

På söndagen blir det på gratis teater för barn mellan 5–10 år, både på finska och svenska. Programmet genomförs i huvudsak på finska.

Sverigefinnarnas dag arrangeras i samarbete med Göteborgs Stads sverigefinska råd.