I år fyller talboken 50 år. Det firar Göteborgs stadsbibliotek med författarbesök på måndag den 18 april. Samma dag invigs en utställning om bandspelaren genom tiderna.

Ända sedan stadsbiblioteket öppnade 1967 har det funnits en avdelning för talböcker. Först låg den tillsammans med musikavdelningen, men i början av 1990-talet flyttade talboksavdelningen upp på andra våningen och fick egen bemanning.

Själva talboken har dock funnits sedan 1950-talet. Utställningen ”Från rullband till Daisy” ger exempel på hur bandspelarna kunde se ut förr. På 1950-talet var det rullband som gällde, på 1970-talet fanns kassettbandspelaren och i dag påminner hjälpmedlet mer om en CD-ROM.

Göteborgsförfattare läser högt

När talboken firar 50 år står fem Göteborgsförfattare på programmet. Rolf Fridholm, Peter Gissy, Ingemar Härd, Catharina Kjellberg och Lennart Lauenstein läser under eftermiddagen högt och berättar om sina författarskap i Hörsalen.

Bland de talböcker som är flitigt efterfrågade på stadsbiblioteket just nu märks Dan Browns populära Da Vinci-koden och Liza Marklunds Asyl.