Författarbesök och fri entré. En av Sveriges hetaste författare just nu, Ebba Witt-Brattström, medverkar på Världsbokdagen på Stadsbiblioteket på lördag. Det gör också hiphoparen Vic Vem och ett tiotal andra gäster. Programmet börjar klockan 14 och det är fri entré.

Viktor Hultin från Majorna är hiphop-artisten Vic Vem, som slog igenom med debutalbumet Villkorslös för tre år sedan. Han är också en av grundarna till rörelsen ”Mer än ord” som hjälper ungdomar i Göteborg med kreativa uttryck. Många av medlemmarna bor i förorten.

Gör upp med kulturmännen
Ebba Witt-Brattström, feministikon och litteraturprofessor i Helsingfors är aktuell med två böcker i år. Kulturmannen är en uppgörelse med hur kulturmän genom tiderna nedvärderat och motarbetat kvinnliga kollegor.

2828.jpg
Hennes skönlitterära debut, Århundradets kärlekskrig, kom i mars och har redan tryckts i fyra upplagor. Om boken, som hämtar näring ur hennes eget havererade äktenskap med Horace Engdahl, har hon själv sagt:

”Jag tror att jag funnit en form för att beskriva den absoluta botten i en kärleksrelation – en mögkällare där många känner igen sig.”

Iransk poet fängslades efter poesifestival 2013
Författaren Per Johansson kommer med sin nya roman Kungsträdgårdens svarta hål, där drottning Silvia lockar författaren att skriva om Erik XIV:s kålodlingar i Kungsträdgården. Hans debutroman Göteborg i päls bjöd på erfarenheter av disken på några Göteborgskrogar och om hans psykiska oro.

Även den iranska poeten Fateme Ekhtesari gästar Världsbokdagen på lördag. Sedan hon framträtt på Göteborgs Poesifestival 2013 fängslades hon vid hemkomsten till Iran. Hon dömdes till 99 piskrapp och 11,5 år i fängelse för brott mot regimen, osedlighet och blasfemi. När hon släpptes mot borgen tidigare i år, flydde hon från Iran.

Bland övriga medverkande märks poeterna Sevi Kumral och Roya Zarrin, författaren Alejandro Leiva Wenger, författaren, musikern och konstnären Rosa Liksom samt fotografen Alexander Mahmoud.

Världsbokdagen 23 april instiftades 1995 av FN-organet Unesco för att ”uppmärksamma böckers, författares och upphovsrättens betydelse för att sprida idéer och kunskap och för att bidra till förståelse och tolerans mellan människor.”

Porgrammet på Stadsbiblioteket arrangeras i samarbete med Författarcentrum Väst.