Uppsnack inför avslöjandet. Blir det Margaret Atwood, Adonis, Ngugi wa Thiong'o eller någon helt otippad? Torsdag den 5 oktober klockan 13.00 avslöjas vem som får årets Nobelpris i litteratur och Stadsbiblioteket är med och räknar ned inför tillkännagivandet.

– Det blir en hyllning till litteraturen och vi lyfter fram många olika författarskap, ger boktips, och tillsammans med publiken diskuterar vi frågor som vem vi tror kommer att få priset och vem som egentligen borde få det, säger programansvarig Paula Wahlbom på Stadsbiblioteket.

Efter fjolårets chock med Bob Dylan är spekulationerna om årets pristagare ännu mer varierade än tidigare. Ständiga favoriten Joyce Carol Oates talas det däremot mindre om eftersom hon som Dylan är amerikan – och det är högst osannolikt att samma land får priset två år i rad. Men som Svenska akademien visade i fjol är ingenting helt säkert.

Direktsänds
– Det är spännande att se hur de tänker kring litteraturbegreppet och vad litteratur är, och det är tydligt hur det öppnar upp för diskussioner kring dessa frågor.

Uppsnacket fortsätter tills dörrarna till Börssalen i Stockholm slås upp klockan 13.00 och Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius läser upp årets vinnare. Tillkännagivandet direktsänds från biblioteket i anslutning till diskussionen.

– Vi finns kvar på plats en stund efteråt och pratar om pristagaren och om litteratur i stort. I fjol var det ett väldigt stort intresse för att vara med och vi tycker att det är väldigt roligt att få göra det här tillsammans med publiken.

Uppsnacket startar klockan 12.15 på stadsbibliotekets trappscen.