20 år sedan Dawit Isaak togs till fånga. Den 15 november är det Fängslade författares dag. På Stadsbiblioteket uppmärksammas det med gäster och samtal om Dawit Isaaks och andra fångade journalisters livsöden i Eritrea.

I september 2001 stängde den eritreanska regimen all oberoende media och grep journalister och kulturarbetare som krävde yttrandefrihet och mänskliga rättigheter. En av dem är göteborgaren Dawit Isaak.

Det är 20 år och idag är en del dem döda, andra sitter fortfarande i fängelse och några har flytt landet.

Ett slag för yttrandefrihet

På Fängslade författares dag, den 15 november, bjuder Stadsbiblioteket in gäster som sätter fokus på situationen för yttrandefriheten i Eritrea idag och de fångade journalisternas livsöden.

− Trots att det gått två decennier sedan alla dessa personer fängslades har den eritreanska regeringen fortfarande inte uttalat sig om vad som hänt med dem. Vi vill belysa dessa pågående människorättsbrott och slå ett slag för yttrandefriheten, säger Martin Holmquist, programsamordnare på Stadsbiblioteket.

Samtalet på Stadsbiblioteket är ett samarbete med Svenska PEN, Författarcentrum Väst, Göteborgs Litteraturhus och Bokmässan.