Mångkonstnär och ikon. Stadsbiblioteket inleder programsäsongen med fokus på mångkonstnär Mare Kandre var författare, poet, konstnär och musiker. Idag är hon en ikon i vissa kretsar, men okänd för många andra. Det vill stadsbiblioteket ändra på med sin nya utställning.

– Mare Kandre var en väldigt intressant och speciell person. Hon var ett konstnärligt geni inom många olika genrer, hon var både poet, prosaist, ritade serier, skrev låtar, tecknade och målade, säger Paula Wahlbom, programansvarig på Stadsbiblioteket.

Debuterade vid 22
Mare Kandre, född 1962, debuterade som redan 22-åring 1984 och skakade om Litteratursverige med sitt språk.

– Hennes sätt att använda språket påverkar än idag. Hon är en stor inspiratör för många poeter och författare, säger Paula Wahlbom.

Har folk koll på vem Mare Kandre var?
– Hon är en ikon inom vissa kretsar skulle jag säga. Men det är nog många som inte alls känner till henne och de har en fantastisk upplevelse att se fram emot, säger Paula Wahlbom.

Utställningen om Mare Kandre heter Det började med punken och visas i Stadsbibliotekets utställningshall mellan den 28 januari och 28 februari.

Tidiga punkscenen
Mare Kandre var, som en av få kvinnor, en del av den tidiga punkscenen i Göteborg.

– Utställningen invigs med ett samtal med journalisten och fotografen Åsa Deutgen Oscarsson, som var barndomsvän med Mare Kandre och spelade ihop med henne i punkbandet Kramp, säger Paula Wahlbom.

I samband med utställningen arrangeras också utställningar, samtal och filmvisning.