Har skapat samhörighet och identitet. Arrangemang Tusen systrar kan ställa krav hålls på Stadsbiblioteket på lördag 1 december. Då lyfts hur musik och sång har använts för att skapa samhörighet och identitet inom kvinnorörelser. Det blir en eftermiddag med föredrag, uppträdanden och samtal.

Sång och musik har i alla tider varit en viktig del av Göteborgs kvinnorörelser – från rösträttskörer till initiativet #visjungerut. 1 december tar diskussionen och musiken plats i hörsalen en trappa ner på Stadsbiblioteket i Göteborg.

– Det är ett samarbete mellan projektet Göteborgskvinnor i rörelse/r, Stadsbiblioteket och Kultur i Väst. Vi har haft två liknande tillfällen, förra året och för två år sedan. Vi har då satsat på att rikta in oss på poesi och bild. I år lyfter vi alltså hur musiken bidrar och har bidragit i kvinnors förändringsarbete, säger Katarina Hultin, kultur- och jämställdhetskonsulent på Kultur i Väst.

Uppträdanden och föredrag
Professor Eva Öhrström är på plats och berättar om Elsa Stenhammar och hennes damkör, och om Elfrida André och dessa kvinnors betydelse i kampen för rösträtt i början av 1900-talet. Mia Gerdin, kulturjournalist talar om 70-talet och kvinnorörelsens musik som fortplantade sig in i 80-talets punkvåg och Rebecca Dobre Billström, doktorand i musikvetenskap, pratar om dagens musikliv och feministiska musikrörelser som vill förändra både musik och samhälle. I programmet medverkar även bland andra artisten Maud Lindström med sin feministiska visrock.

– Vi har också fått klart med Göteborgs Feministiska Kvinnokör, som skriver och sjunger feministiska hits, säger Katarina Hultin.

Alla är välkomna
Med start klockan 13.00 är det fri entré och ingen föranmälan krävs. Dessutom bjuds det på enklare förfriskning i pausen halvvägs in i programmet.

Eftermiddagen avslutas med samtal kring musik och kvinnorörelser. Där deltar de medverkande och Stina Velocette, som förra året släppte låten ”Ska det va såhär”, som inspirerades av alla berättelser i samband med #metoo. Marie Hagberg, medlem i 70-talsgruppen Kvinnoväsen är också med i samtalet.

– Alla är välkomna. Detta riktar sig till alla som tycker att det låter spännande. Man behöver inte kunna något om musik eller svenska kvinnorörelsen.

Elsa Stenhammars lilla damkör. Foto: Göteborgs Musikrevy