Klassiska och moderna verk. I vår blir det teatertema på Stadsbiblioteket.  Syftet är att lyfta den berättarkonst som lätt hamnar i skuggan av den traditionella litteraturen. Först ut på scen är Niklas Rådströms pjäs, ”De andras drömmar”, med skådespelare från Teater Uno och Göteborgs-Aktörernas studio.

Stadskådespelaren Annika Nordin kommer till trappscenen för att läsa texter på olika teman. Foto: Ines Sebalj

Vid flera tillfällen under våren blir det teatertema på stadsbiblioteket. Martin Holmquist som är programansvarig, berättar att de vill göra en satsning på teater för att det är en konstform som lätt hamnar i skuggan av allt annat som händer på biblioteket.

”En rik skatt av pjäser”
– Det finns en rik skatt av pjäser här och med Tema: Teater kan vi lyfta fram klassiska och moderna verk. Det centrala är berättelsen: texten, språket och gestaltningen, säger Martin Holmquist.

Han berättar också att de under sportlovet satsar på teaterworkshop för barn som är mellan 8 och 12 år.

– Alla unga som vill och har tid och lust, kan komma hit och spela teater på vår scen.

Inom ramen för teatertemat kommer Stadsbiblioteket också återuppliva ett gammalt koncept med Läsfåtölj. Tillsammans med skådespelaren Annika Nordin kommer en eller två frilansande skådespelare till trappscenen för att läsa texter på olika teman. Mirjam Önner, bibliotekarie på Stadsbiblioteket, är glad över Läsfåtöljen återlanseras och slår samtidigt ett slag för högläsning:

Texter från olika tider
– Det är så himla roligt med högläsning och det är många människor som tycker om det. Det blir extra speciellt när det är skådespelare som läser. Inför läsningen hos oss har jag har uppmanat dem att välja texter från olika tider, och det ska bli spännande att se vad de väljer, säger Miriam Önner.

Den första föreställningen inom teatertemat spelas alltså redan ikväll 11 februari, sen är resterande aktiviteter spridda över våren.

– Jag ser fram emot pjäsen ”Kurs i självutplåning” som är en iscensättning av en serieroman av Henrik Bromander. Den är skapad speciellt för att kunna spelas på bibliotek, säger Martin Holmquist.