Men med fortsatta begränsningar. Stadsbiblioteket öppna för besökare igen från måndag 17 maj. Det beslutade kulturnämndens ordförande Ann Catrine Fogelgren på måndagen. Beslutet innebär att Stadsbiblioteket kommer att hålla öppet som Göteborgs övriga bibliotek, det vill säga att med begränsat antal besökare och bara för snabba ärenden.

– Vi är glada över att kunna välkomna besökare till huset igen men vi vill göra det försiktigt och ansvarsfullt. Med förhoppningen om att så småningom kunna erbjuda fler av bibliotekens tjänster följer vi utvecklingen och Folkhälsomyndigheternas riktlinjer och restriktioner noga, säger Anna Petrén Kihlström, verksamhetsområdeschef för Stadsbiblioteket.

Sedan den 4 januari har Stadsbiblioteket bara haft öppet i entrén för att låntagare ska kunna hämta reserverade böcker och använda snabbdatorer. Från och med måndag 17 maj öppnar biblioteket nästan hela huset för besökare men med fortsatta restriktioner om att inte stanna för länge och inte sitta ner.

Självservice en trappa ner

– På grund av smittspridningen i samhället är biblioteken fortsatt inte en mötesplats, inte heller Stadsbiblioteket. Vi uppmanar därför fortsatt våra besökare till väl förberedda besök, det vill säga helst i förväg reservera det de vill låna, göra sina ärenden så snabbt som möjligt och inte komma i sällskap, säger Anna Petrén Kilhström.

Det kommer att finnas ett begränsat antal så kallade snabbdatorer för 20 minuters användning med självservice en trappa ner vid entrén.

Kaféet håller fortsatt stängt och därför är inte Stadsbibliotekets utbyggnad öppen. Grupprummen är också fortsatt stängda och det kommer inte att finnas några studie- eller sittplatser tillgängliga.