Den som inte bestämt fredagsmaten ännu kan fundera på om inte en novellmiddag kan vara något. På fredag drar nämligen Dynamo igång, Stadsbibliotekets tio dagar långa ungdomskulturvecka. Det blir allt från nämnda novellmiddag till mode, poesi, teater och konserter.

– I år har det varit fler ungdomar än i fjol som har velat arrangera något på egen hand, berättar Maria Nilsson som arbetar med Dynamo som nu hålls för andra året under detta namn.

Svårt för unga att nå ut

Totalt är det 125 ungdomar i åldrarna 13-25 år som har anmält sig. Det är en ökning med 25 procent mot förra året.

5C5C_2.jpg
– Det är glädjande. Målet med Dynamo är att skapa en scen för unga konstnärer och artister, säger Maria Nilsson.

Är man under 25 år är det ofta svårt att nå ut. Därför har Stadsbiblioteket sedan många försökt att bidra med en scen för unga konstnärer och artister.

Många gymnasister

Till de flesta arrangemang är det fritt fram att komma och lyssna och delta, men när det gäller novellmiddagen är det mer bråttom. Helst ska man ha anmält sig till den 5 november för att delta i den skrivartävling som leder fram till själva middagen.

Några av de övriga programpunkterna under veckan är Backa Rödbarnen som bjuder på dans och poesi, Donnergymnasiets dramagrupp som spelar teater och Louise Thulins modeshow. På onsdag, till förmån för Amnesty och på fredag blir det konsert.

Föreläser om tvång

– De flesta av ungdomarna som har anmält intresse att vara med är i gymnasieåldern, men det finns några undantag, säger Mara Nilsson.

Ett sådant är Maja-Stina Fransson, 25 år, som föreläser om tvång. Hon berättar om egna erfarenheter då hon som 12-åring nästan tvättade sönder sin kropp, några år senare var hon beroende av listor och därefter räknade hon kalorier tills hon bara vägde 44 kilo.