300 kvadrat på Södra Hamngatan. Stadsbibliotekets nya filial på Södra Hamngatan har fått en flygande start. Biljetter till filmfestivalen lockar många, liksom data-drop-in. I onsdags kom 60 personer för att lära sig chatta, surfa och tanka ner e-media.

– Vi blev lätt chockade, det var ju svårt att få plats. Till nästa gång har vi utökat från tre till fyra bibliotekarier, säger Madeleine Bergmark, chef för den nya filialen.

– I måndags hade vi 634 besökare, det är bra för en så pass liten lokal. Förra veckan låg vi på 500 besökare i snitt på vardagarna, lite färre på helgerna.

Öppnade i slutet av november
– Så det verkar som att fler och fler upptäcker oss, säger Madeleine Bergmark.

Filialen öppnade i slutet av november, inför stängningen av Stadsbiblioteket vid Götaplatsen som ska byggas ut under två år.

Det nya biblioteket heter Stadsbiblioteket 300 m2, efter totalytan. Inte så mycket jämfört med det 9.200 m2 stora biblioteket vid Götaplatsen, vilket gör att utbudet får begränsas.

Till exempel finns inga barnböcker på Södra Hamngatan, däremot musik, film och ljudböcker. Dessutom tidningar och datorer. Och hemifrån kan man via nätet beställa fram böcker och andra medier från alla bibliotek till ”300 m2”.

”Ett skyltfönster för det som finns på stadens bibliotek”
– Det görs redan mycket reservationer hit. Folk hämtar eller lämnar hos oss på väg till tåget eller bussen, säger Madeleine Bergmark.

Hon berättar att biblioteket försöker hålla ett bra urval av nyheter och även ”vara på tårna” när det gäller omvärldsanalyser och debatt.

– Vi kan inte ha allt, men ett litet snitt. Vi ska vara ett skyltfönster för det som finns på alla bibliotek i staden – inte bara Stadsbiblioteket – inför stängningen.