Kreativt nytänkande belönas. När Göteborgs stadsbibliotek skulle stänga i två år för en stor ombyggnad så flyttade verksamheten ut på stan i fyra filialer. Ett lyckat koncept tycker DIK, akademikerfacket för kultur och kommunikation, och ger de fyra nischbiblioteken den prestigefyllda utmärkelsen Årets bibliotek.

”Stadsbiblioteket i Göteborg har använt stängningsperioden för kreativt nytänkande på ett konstruktivt användarvänligt sätt” skriver DIK:s jury bland annat i sin motivering.

– Det är ett väldigt genomtänkt koncept som skapats ur en nödlösning. Alla fyra biblioteken är nischade samtidigt som de har en gemensam grundtanke, sa Christina Persson, stadsbibliotekets chef, i våras när nomineringen till utmärkelsen offentliggjordes (läs mer i artikeln som är länkad nedan).

Välbesökt i Brunnsparken
300m2 vid Brunnsparken har blivit en succé och har slagit besöksrekord flera gånger. På Röhsska museet finns Miini för de allra minsta biblioteksbesökarna, på Göteborgs Stadsmuseum ligger Dynamo för unga mellan 15 och 25. Där hittar man också Global med böcker och tidningar på 30 språk.

Priset, ett stipendium på 25 000 kronor, delades ut på Bok- och biblioteksmässan på torsdagseftermiddagen.