Hip hop, punk och ponnyridning. Lördagen den 11 juni är det åter dags för stadsdelsfestival i Örgryte-Härlanda. Från lunchtid till tidig kväll bjuds på ett späckat program på Björnplan i Torpa. Aktiviteter och artister för alla åldrar utlovas, men i år satsas lite extra på stadsdelens ungdomar.

− Efter förra årets festival kom det fram önskemål om att festivalen skulle ha mer för ungdomar. Därför har scenen i år fått ett ungdomsinriktat program mellan klockan 15.00 och 18.00, säger Nicklas Tränk, administratör inom Fritid och folkhälsa i Örgryte-Härlanda.

Bland artisterna märks Bori & Suan, kända från Idol och Youtube. Dessutom blir det hip hop, punk och dans. Tidigare på dagen, från 12.00 till 15.00, är programmet mer familjeanpassat och då är det barnkör, spelmansgille och latinamerikansk musik som tar plats på scen.

Testa nya sporten goalball
Samtidigt pågår under hela eftermiddagen prova-på-aktiviteter i 25 olika tält där stadsdelens kultur- och föreningsliv får visa upp sig.

− Man kan bland annat testa handboll, innebandy och goalball, som är en ny bollsport för synskadade. Bouleföreningen är här och man kan spela storschack, säger Nicklas Tränk

Bland de projekt som visar upp sig märks även Människan bakom uniformen och verksamheten Trygg i Örgryte-Härlanda, som har ett tält tillsammans med polisen. Hälsoteket, Greenhack och ungdomsrådet är andra exempel.

− Det finns något för alla. Den som vi serva sin cykel kan besöka Returhusets cykelverkstad och Minivarvet ordnar löpning för barn från tre år och uppåt, säger Nicklas Tränk.

Ungefär 1 000 besökare förra året
Från början var tanken att skapa en festival tillsammans med den redan etablerade kulturfestivalen ”Kåken larmar”. Men snart insåg man att det skulle bli svårt att kombinera och att det var bättre att ordna en separat stadsdelsfestival.

− Förra året var första gången och det var uppskattat bland stadsdelsborna. Vi hade ungefär 1 000 besökare under dagen och några av dem gillade det så mycket att de tyckte att vi borde anordna en festival varje vecka. Men en gång om året får nog räcka, säger Nicklas Tränk.

Stadsdelsfestivalen i Örgryte-Härlanda äger rum den 11 juni mellan 12.00 och 18.00 vid Björnplan i Torpa. Arrangörer är stadsdelsförvaltningen tillsammans med föreningar och intresseorganisationer i stadsdelen.

686C.jpg
Förra året spelades schack i både litet och stort format. Foto: Nicklas Tränk