Rivningshotad badmiljö i 50-talsstil. Ett folkligt bad och ett konstverk är rubriken på andra delen i Stadsmuseets frukostserie om Göteborgs kulturmiljö. Det handlar om Valhallabadet som har drygt en halv miljon besökare varje år.

Valhallabadet invigdes 1956 och trots att det rustats upp flera gånger har den genuina 50-talskänslan bevarats. Inte minst tack vare pastellmosaiken, ett verk av konstnären Nils Wedel.

På fredag den 25 oktober berättar bebyggelseantikvarierna Sanja Peter och Anette Lindgren om Valhallabadets historia samtidigt som frukost serveras i Stadsmuseets foajé.

Unikt i stan men inte byggnadsminnesförklarad
– Det blir ett litet lapptäcke om byggnaden, badandet och konstverket. Så mycket som vi hinner på en kvart, säger Anette Lindgren.

I våras föreslog stadsbyggnadskontoret att Valhallabadet skulle rivas för att ge plats åt en ny multiarena, ett förslag som mötts av kritik. Det är många göteborgare som har en relation till byggnaden.

– Den håller absolut byggnadsminnesklass, men den har inte förklarats som byggnadsminne. Byggnaden är unik i stan, inte minst för att den är en del av så många göteborgares vardag, säger Anette Lindgren.

Kvart om staden: Valhalla arrangeras fredagen den 25 oktober klockan 8.00 i Stadsmuseets foajé. Både föredrag och frukost är kostnadsfritt.

1454.jpg