Strunta i att julstressa och sätt dig och rimma istället! I helgen uppmanas göteborgarna att vara med och skapa stans längsta julklappsrim på Stadsmuseets rimverkstad. Den 8 och 9 december mellan 11 och 15 har museet fullspäckat program med massor av aktiviteter för hela familjen.

Rimnissarna på Stadsmuseet behöver hjälp med att rimma till en fiktiv julklapp. Fast egentligen är anledningen en annan.

– Oro, oro. Oro över att folk inte längre tar sig tid att rimma till julklapparna, säger Håkan Strömberg, museipedagog på Stadsmuseet.

– Därför ska vi försöka göra ett riktigt långt julrim som folk får bygga vidare på allt eftersom.

Rimverkstaden är ett av inslagen i i helgens familjeprogram som fått temat ”Ljus, ljus strålande ljus”. Den som vill kan få pröva på att stöpa ljus, stjärnpyssla eller undersöka hur en riktig brandbil egentligen ser ut.

Och så blir det luciaskola för barn.

– Varje år ger vi Göteborgs luciatrupp en duvning i luciatraditioner. Nu ger vi en lightversion av den för barn. Vi går igenom de vanligaste figurerna i luciatåget och förklarar varför de ser ut som de gör, säger Håkan Strömberg.

På lördagseftermiddagen får museet också besök av årets luciatrupp. Deras uppträdande avslutas med en eldshow på gården.

5412_3.jpg

Hela programmet för ljushelgen på Stadsmuseet finns på länken nedan.