Ska bli videoserie i höst. ”Hur hamnade vi här? – tio filmer om Göteborgs historia” heter stadsmuseets videoserie som ska sändas i sociala medier i höst. Då besvaras frågor som ”byggdes Göteborg verkligen i ett träsk”, ”vem var biskopen i Biskopsgården” och” varför finns det ingen spårvagn nummer 12?”. Och nu vill museet ha in fler frågor från göteborgarna.

Ylva Berglund och Håkan Strömberg från Stadsmuseet ska svara på göteborgarnas frågor. Foto: Isa Andersson

– Nu kan du ställa dina frågor om Göteborg som du alltid undrat över – men aldrig vågat fråga, säger Håkan Strömberg, historiker och pedagog på Stadsmuseet.

Det är Stadsmuseet och Göteborgs 400-årsjubileum som på det här sättet lyfter själva anledningen till att Göteborg ska fira år 2021. Videoserien kommer att sändas i museets och jubileets sociala medie-kanaler med start i augusti.

– Vi hoppas förstås på en mångfald av frågor från hela Göteborg, inte bara innanför vallgraven. Man kan fråga oss om högt och lågt, om både nya och gamla företeelser. Historien är lång, men kan också handla om vår nutid. Som varför staden ser ut och byggs som den gör, eller varför det inte finns någon spårvagn nummer 12, säger museiintendent Ylva Berglund.

Har du en fråga kan du skicka in den via sociala medier och e-post, tio frågor väljs ut för att bli tio videosvar.