Vardag, helg och semester – vad gör och gjorde göteborgarna på sin fritid? Stadsmuseet efterlyser nu berättelser, foton och föremål till sin nya utställning. Sommaren 2005 öppnar utställningen som ska visa fritidsvanornas utveckling under 100 år.

– Främst kommer utställningen att utgå från göteborgarnas egna berättelser om sin fritid. Men vi letar också i våra magasin och arkiv efter foto och föremål, berättar Marie Nyberg som är intendent på Stadsmuseet.

– Vi vill följa den utveckling som har pågått i samhället under det gångna århundradet.

”När fick vi fritidsproblem?”

Så det är både dagens fritidsvanor och lite äldre som museet vill visa exempel på. Berättelser om husmors- gymnastik på 60-talet eller skidutflykter på 40-talet är lika välkomna som bilder från förra årets charterresa, en rockkonsert i somras eller ett dataspel.

I utställningen kommer fritiden att vara indelad i tre teman: vardagen, helgen och semestern. Några frågor som kanske får svar är ”när började vi använda ordet fritid?”, ”vem bestämmer vad vi gör på fritiden?”, ”när fick vi fritids- problem?” och ”måste man arbeta för att kunna ha fritid?”

Och gränsen mellan arbete och fritid har förändrats genom åren.

– Det ryktas om att folk stressar lika mycket på sin fritid som på arbetet. Kan det stämma? frågar sig Marie Nyberg.

”Kom och berätta!”

Hon är också nyfiken på om tevetittandet som fritids- sysselsättning har ändrats och om man kan tala om bra och dålig fritid.

Helgen den 27-28 november håller stadsmuseet öppet mellan 12.00 och 16.00 för att ta emot det göteborgarna vill bidra med till utställningen.

– Så kom till Göteborgs stadsmuseum och berätta om din fritid eller visa bilder eller föremål, det kan vara både gamla och nya saker. Och vill man inte lämna ifrån sig sitt föremål så vill vi gärna fotografera det! säger Marie Nyberg.