Ett Harry Potter-inspirerat rum, en sagovind och ett nytt pysselrum. Det är några av nyheterna på det barnmuseum som Göteborgs Stadsmuseum kan skapa tack vare en donation från en tidigare anställd.

Stadsmuseet vill skapa en levande del i museet där barn kan kombinera lek med lärande.
Tack vare gåvan på 390.000 kronor blir detta nu möjligt.

Harry Potter har inspirerat

Ett av rummen tänker sig Stadsmuseet ska bli som en miljö ur en Harry Potter-bok med märkliga former, hemlighetsfulla skåp, huvuden som tittar och en massa burkar med oklart innehåll.

Vinden blir en riktig sagovind med böcker, kuddar, sagoinspirerade mjukdjur och väggprydnader. Andra nyheter är ett pysselrum, en handelsbod och en dockteater.

Idén var genomtänkt

Christer Sundqvist som arbetade på Stadsmuseet testamenterade 1994 all sin kvarlåtenskap till Göteborgs museer för att använda till utställningar för barn, handikappade och äldre.

I våras fick Kulturförvaltningen i uppdrag av Kulturnämnden att ge förslag till hur pengarna, ungefär 390.000 kronor, skulle fördelas.

Alla museer kunde ansöka om pengarna men Kulturnämnden har beslutat att ge hela beloppet på 390.000 kronor till Stadsmuseet, dels för att deras idé var väl genomtänkt, dels för att Christer Sundqvist arbetade just på Stadsmuseet.