Jubileumsutställning med tidsresa. I december 1861 invigdes det som då hette Göteborgs museum. 150-årsjubileet firas genom en ny utställning som öppnar lördag den 26 november. Besökarna bjuds på kaffe och tårta, och Carl-Einar Häckner är där och trollar.

Göteborgs museum slog upp portarna strax före jul år 1861. Lokalerna var mycket mindre då än de är idag, och en stor del av ytan användes för att visa fram moderna maskiner, produkter och redskap.

– Den största avdelningen var en industri- och jordbruksutställning. Där ställde man ut föremål som man skulle sälja. Man tyckte det var så viktigt med allt det nya som kom. Så det var inte så mycket av det som vi ser som musealt nu, säger Marie Nyberg på Göteborgs Stadsmuseum.

Bjuder på tidsresa
Jubileet firas med en utställning som kommer att pågå fram till och med januari 2013. Den består av tre olika rum – ett för 1800-talet, ett för 1900-talet fram tills museet blev stadsmuseum 1993, och ett som speglar åren därefter. Sammantaget bjuder de på en tidsresa genom museets historia.

– Utställningen visar hur museet har påverkat samhället, och hur samhället har påverkat museet. Vi berättar om samhällets historia under de här 150 åren samtidigt som vi berättar om museet.

Föremål från Backabranden
Till utställningen har man plockat in föremål från avdelningar som fanns i huset förut, som till exempel Konstmuseet, Etnografiska museet och Naturhistoriska.

Bland nyare föremål som visas på utställningen finns bland annat saker från EU-toppmötet i Göteborg 2001, och från branden på Backaplan 1998.

Sammanlagt kan besökarna ta del av omkring 230 föremål.

Göteborg från förr
För att ytterligare fira jubileet gör personal från Stadsmuseet nedslag på stan också, till exempel på Norra Hamngatan, på Drottningtorget och vid Göteborgsoperan.

– Vi sätter ut skyltar där vi skriver ”så här var det förr här”. Där operan ligger fanns förut ett fängelse, och bakom det nya hotellet vid Drottningtorget låg det ett fattighus, säger Marie Nyberg.

På museets hemsida kan man läsa mer om de olika platserna.