Som första museum i Sverige kan Göteborgs stadsmuseum guida synskadade med Daisy-teknik som är en slags avancerad CD-skiva med tillhörande CD-spelare. Till museets pågående hantverksutställning ”Handens intelligens” finns nu Daisy-skivor som förutom ren fakta också ger lyssnaren en utförlig beskrivning av montrarnas innehåll.
– Det som är nödvändigt för oss som ser dåligt och för dem som har svårt att läsa, är dels att få beskrivning på det som står skrivet i montrarna, dels att till exempel få veta vad det är för färger och hur föremålen ser ut, säger Anders Josby som själv är synskadad och arbetar för Synskadades Riksförbund i Göteborg.
Spår i flera nivåer
På en Daisy-skiva kan lyssnaren hoppa fram och tillbaka mellan ljudspåren men också välja spår i flera undernivåer vilket inte går med en vanlig CD.
Hantverksutställningen ”Handens intelligens” består till exempel av fyra rum där varje rum är en huvudnivå, och varje monter i de fyra rummen är en undernivå.
– Jämför det med en vanlig kassett som finns på en del museer. Där kan du bara spola fram och tillbaka, säger Anders Josby.
Fyra spelare till utlåning
Han är förvånad över att tekniken inte använts på något museum tidigare. Den har trots allt funnits ganska länge.
Det finns nu fyra Daisyspelare att låna i Stadsmuseets reception och ytterligare skivor för den som har en egen spelare med sig.
Anders Josby har varit med och arbetat fram innehållet på Daisy-skivorna med guiden Rebecka Bergströms guidemanus som underlag. Nu vill han gärna att så många som möjligt tar chansen att använda materialet.
– Vi vill gärna ha in synpunkter för guidningen kan säkert bli ännu bättre!