På lördag är det exakt 350 år sedan kung Karl X Gustav dog i Göteborg. Stadsmuseet uppmärksammar årsdagen med stadsvandring och föredrag om krigarkungens liv.

Karl X Gustav var kung i bara sex år (1654-1660) och den mesta tiden tillbringade han ute i fält, som ledare för den svenska armén i Polen, Tyskland och Danmark.

Men så var han också kungen som gav Sverige dess kanske största krigsframgång: Fredsavtalet i Roskilde 1658 och landskapen Skåne, Halland, Blekinge och Bohuslän.

6698_2.jpg
Han avled 13 februari 1660 i den nya staden Göteborg, i sitt kungshus som numera är residens för landshövdingen på Södra Hamngatan.

Insjuknade i influensa

Stadsmuseet passar på att ordna två stadsvandringar i kungens spår på lördag. Vandringarna tar en och en halv timme och låter deltagarna uppleva kungens sista dagar, bland annat genom en visning i Kronhuset, där Sveriges ständer – adel, präster, borgare och bönder – var samlade till riksdag när Karl X Gustav insjuknade i influensa och dog efter ett par veckor.

Lite senare på lördagen håller Adam von Scheele, doktorand vid historiska institutionen, Göteborgs universitet, ett föredrag om kungens liv och leverne.

Fotnot:
Stadsvandringarna hålls klockan 12 och klockan 13 på lördag 13 februari. Pris 40 kronor eller museernas årsbiljett. Samling vid Kopparmärra på Kungsportsplatsen.
Föredraget med Adam von Scheele börjar klockan 15.30 i Wallenstamsalen, Stadsmuseet.