Vårens bröllopspar i Göteborg kan inspireras och få tips av Stadsmuseet på lördag. Då är det dags för museets andra magasinsvisning för säsongen och nu är temat "Brud i vår".

Även om Göteborg ligger i vit vinterskrud, siktar Stadsmuseet alltså på våren och vita brudklänningar. Museet har plockat fram vackra klänningar, kronor, skor, handskar och många andra bröllopstillbehör från samlingarna som visas på Polstjärnegatan på Hisingen på lördag.

Berättar historierna bakom föremålen

Textilkonservator Gunilla Andersson och chefen för samlingsenheten Marie Björk visar föremålen och berättar historierna bakom dem. De berättar också hur det gick till förr i olika samhällsklasser vad gäller trolovning, förlovning, bröllop och hemgift och hur sådana sedvanor och regler har ändrats under årens lopp.

Här kan man bland annat se den vackra brudklänning i vattrat siden som Fanny Klempe bar när hon gifte sig med justitierådet Carl Gustaf Hernmark år 1870. En exklusiv brudklänning för den högsta samhällsklassen och formmässigt tidstypisk, i övergången mellan det sena 1860-talets krinoliner och de turnyrer som kommer senare på 1870-talet.

Fotnot:
Magasinsvisningen hålls lördag 29 mars, kl 13.00-14.30 på Polstjärnegatan 6. (Buss 16, hållplats Lindholmen).

67B0.jpg

Foto: Stadsmuseet