Stadsteaterns populära seminarieserie ”Fingret i ögat” riktar under hösten in sig på begreppet Delaktighet, med särskilt fokus på funktionsnedsättning. En fråga som är högaktuell i år, då FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna fyller 60 år.

Efter att tidigare ha vänt och vridit på ämnen som genus, mångkultur och hbt har det alltså blivit dags för delaktighet när Stadsteatern bjuder in till seminarier i sin foajébar.

Under sex måndagskvällar kommer en rad experter inom olika områden att belysa möjligheterna för personer med olika former av funktionsnedsättning att vara delaktiga i samhället.

Peter Nobel talar om mänskliga rättigheter

– Det är ju alltid en fara för generaliseringar när man ska diskutera så vida och viktiga ämnen, men vi har försökt täcka in så många aspekter som möjligt när det gäller funktionsnedsättning; till exempel psykisk, intellektuell och fysisk, och vilken betydelse de har på arbetsmarknaden, med tanke på genus, i IT-samhället, som anhörig och så vidare, säger Mina Friberg, programkoordinator på Stadsteatern.

Seminarieserien inleds med stå upp-komikern Jesper Odelbergs och Thomas Darelids föreställning Lindansaren, och får senare under hösten se Peter Nobel, ledamot i FN:s rasdiskrimineringskommitté, uppmärksamma att de mänskliga rättigheterna fyller 60 år, ”Här och nu!”

Fotnot:
Seminarierna är ett samarbete mellan Göteborgs Stadsteater och ett flertal förvaltningar inom Göteborgs Stad. Det finns plats för 120 sittande i publiken, är man beredd att stå går det in så många som uppemot 300 personer. Inträdet kostar 20 kronor.