Specialskriven tragedi. Moomsteatern i Malmö är en världens ledande teatrar med en fast ensemble av skådespelare som har intellektuella funktionsnedsättningar. Nu möter tre av Moomsteaterns skådespelare kollegor från Göteborgs Stadsteater i ett unikt samarbete. Premiär på Nya studion 20 april.

Med föreställningen ”Jag vill få vara mamma” lämnar regissören Kjell Stjernholm den teater som han själv var med och startade i Malmö för 25 år sedan.

– Jag minns att vi avslutade den allra första premiärföreställningen med en sång där det hette ”Vi ses på Dramaten…”. Nu har Moomsteatern nått en position i svenskt teaterliv – och att Göteborg kan tänka sig att öppna dörren är förstås ett erkännande.

– Samarbetet med Göteborgs Stadsteater är dessutom på lika villkor: konstnärligt, ekonomiskt och organisatoriskt, säger han några veckor innan den emotsedda premiären på Nya Studion vid Göteborgs Stadsteater.

Specialskriven svart tragedi
Dramatikern Ann-Sofie Bárány fick uppdraget att specialskriva en pjäs för mötet mellan Moomsteatern och Göteborgs Stadsteater. Det blev den svarta tragedin ”Jag vill få vara mamma” om en kvinna som drabbas av en stroke.

– Efter stroken förändras relationerna. Den villkorslösa kärleken bygger ju på att människan fortfarande är den som man valde att älska. Men när människan förändras, förändras också relationerna, säger Kjell Stjernholm, och fortsätter:

– Det här är en tragedi med stort allvar och bryter mot normen att det ska vara glatt och roligt när skådespelare med utvecklingsstörning står på scenen.

Sätts upp i Malmö till hösten
Moomsteaerns skådespelare Pierre Björkman, Gunilla Ericsson och Niclas Lendemar möter göteborgarna Gustav Ekman Mellbin, Åsa-Lena Hjelm och Bill Hugg i 18 föreställningar på Nya studion mellan 20 april och 23 maj. I höst tar de föreställningen med sig ner till Malmö.

Ann-Sofie Bárány var senast aktuell på Göteborgs Stadsteater med sin bearbetning av ”Publiken”.