En display med två textrader, liten nog att ha i knäet, ska i höst göra två föreställningar av Tjechovs "Körsbärsträdgården" tillgängliga även för döva och svårt hörselskadade. Detta när Göteborgs stadsteater provar ny teknik som utvecklats på stadsteatern i Stockholm.

Körsbärsträdgården ges textad den 8 och 20 september, vid varje föreställning kan upp till 65 personer få textning samtidigt.

560E.jpg
Smygprovade i våras

– Kommer det så många så blir vi väldigt glada! Döva och svårt hörselskadade är ingen teatervan publik, detta är en chans för dem att introduceras till en teaterupplevelse, säger Myriam Mazzoni, projektansvarig på Stadsteatern.

Textade föreställningar är i sig inget nytt för Göteborg, både Göteborgsoperan och Folkteatern har stora textningsskärmar framme vid scen. Men de små textapparater som nu ska provas är mindre framträdande, man kan ha den i knäet eller fäst vid framförvarande stol.

Stadsteatern smygprovade textningen redan i våras då sammanlagt ett 30-tal personer använde displayerna vid två föreställningar.

– Det var roligt för det var väldigt blandade åldrar, bland annat kom elever från Katrinelundsgymnasiets hörselklass. De hade aldrig varit på teater förut och det var en väldigt stor upplevelse för dem och det var roligt att se deras reaktioner, säger Myriam Mazzoni.

Alla ska känna sig välkomna

2D8E.jpg– Målet är att teatern ska vara ett hus där alla medborgare känner sig välkomna. Då måste man dels kunna ta sig in rent fysiskt men också kunna ta del av innehållet. Vi jobbar nu med en referensgrupp med representanter från lite olika föreningar som hjälper oss med vad vi ska tänka på och hur vi ska lösa detta på bästa sätt.

Tekniken har utvecklats på Stockholm stadsteater i samarbete med bland annat Hörselskadades förening och har också använts på till exempel Cirkus och andra stora scener i Stockholm.

Efter höstens två Tjechov-föreställningar ska försöket utvärderas och sen ska Stadsteatern ta ställning till om man ska köpa in egen textningsutrustning. Den blir ett komplement till redan befintliga hörhjälpmedel.

Ska fungera för både publiken och teatern

Sedan ett par år kan den som har svårt att höra få låna utrustning för ljudförstärkning med hjälp av hörlurar till Stora scenen, Studion och Foajébaren

– Den publik som kommer nu kan hjälpa oss med att tala om ifall de små displayerna är intressanta att fortsätta med. Om vi ska ta in den här utrustningen eller någon annan. Målet att hitta teknik som funkar bra för både publiken och teatern, säger Myriam Mazzoni.

7598.jpg

Thomas Nystedt, Fredrik Evers och Mirja Burlin.