En stor del av Europas teatergrädda samlades i Göteborg på fredagen. Det var ETC, European Theatre Convention, som höll sitt årliga möte med generalförsamlingen på Stadsteatern.

ETC är en sammanslutning av totalt 36 teatrar i Europa som arbetar med att utveckla det europeiska kulturutbytet. Medlemsteatrarna byter idéer, personal och produktioner i ett omfattande samarbete. Ett exempel är vårens gästspel på Stadsteatern av Teater SNG från Slovenien med ”I väntan på Godot”.

Medlemskap drar storstjärnor

– Medlemskapet i ETC har lett till att vi fått hit den ena stora stjärnan efter den andra, till exempel Emilio Hernandéz med ”Blodsbröllop”, Rimas Tuminas med ”Idioten” och nu franske regissören Daniel Benoin som sätter upp ”Hustruskolan” hos oss, berättar Elin Högberg på Stadsteaterns marknadsavdelning.

Daniel Benoin, chef för Théatre de Nice, är också ordförande i ETC och den som styrde fredagens möte som ägde rum på Stadsteaterns stora scen. Sammanlagt 28 personer – teaterchefer, konstnärliga ledare och regissörer – från 18 av 20 medlemsländer var med.

Flyktingsprojekt gav flera nya pjäser

På dagordningen stod bland annat nyheter inom ETC, utbyte av personal och repertoar mellan teatrarna samt avrapportering från flera samarbetsprojekt. Ett av dem, flyktingprojektet, är Stadsteaterns konstnärlige ledare Jasenko Selimovic ansvarig för. Projektet har resulterat i flera nyskrivna verk på temat flyktingar, bland annat ”Fångarnas dilemma”, med manus av engelske dramatikern David Edgar. Föreställningen har satts upp i flera länder i Europa i Jasenko Selimovics regi, även på Stadsteatern i Göteborg.

ETC startade för 15 år sedan och Göteborg Stadsteater blev invald år 2002.