Stadsteatern har fått en ny ledarduo: Ronny Hallgren är ny VD och Anna Takanen tar över som konstnärlig ledare. Båda är intresserade av genusfrågor och båda vill leda en teater som är aktuell i samtiden.

Ronny Hallgren, 57, idag teaterchef för Västsvensk dans- och teater, efterträder Dag Hallberg som slutar sitt jobb i oktober.

Anna Takanen, 36, skådespelare och regissör på Unga Klara, Stockholms stadsteater, får uppgiften att axla Jasenko Selimovics mantel.

”Förutsättningar för framtida framgångar”

– Jag känner mig väldigt trygg i att vi med den nya ledarduon skaffat oss förutsättningar för framtida framgångar. De här två personerna är ganska olika men har under rekryteringsprocessen funnit varandra, säger Kerstin Alnebratt, ordförande i Göteborgs Stadsteaters styrelse.

Ronny Hallberg är uppvuxen i Majorna och fick sina första teaterupplevelser på Göteborgs stadsteater.

– Det var den här teatern som fick mig att bestämma mig för att välja teaterbanan, säger han.

552A_2.jpgNy svensk dramatik på Studion

Falkenberg är Anna Takanens barndomsstad och även hon har tidiga starka minnen från Göteborgs stadsteater och Backateatern.

Nu har hon fått förtroendet att leda stadsteatern konstnärligt. Hon är en av de yngsta kvinnorna någonsin som fått ledande position inom svensk institutionsteater.

– Jag har aldrig varit konstnärlig ledare för en så stor ensemble tidigare. Men det är en stark ensemble och jag tror att deras kunskap och mina idéer är en bra framtidsgrund, säger hon.

Anna Takanen och Ronny Hallgren delar synen på genus- och jämställdhetsfrågor. De är också samstämmiga när det gäller teaterns framtida inriktning.

– Vi kommer att satsa på att utveckla ny samtida dramatik, både av europeiska och svenska dramatiker. För Studioscenen kommer vi aktivt att beställa nytt från svenska dramatiker.

Tidigast hösten 06 kommer den nya ledarduons arbete få genomslag i repertoaren.