Skänk en bänk! Det manar Göteborgs stadsträdgårds- mästare Lars Johansson och park- och naturförvaltningen. Per brev bjuder de nu in företag, föreningar och privatpersoner att vara med och möblera Göteborg.

– De offentliga rummen blir personligare. Dessutom kan de bli vackrare och mer funktionella. Ofta är det det där lilla extra som gör det, som påtagligt höjer kvalitén, men som det ibland inte
finns pengar till, säger Lars Johansson.

Skylt med givarens namn

– Brevet går ut i veckan och förhoppningsvis får vi ett bra gensvar, fortsätter han.

Park- och naturförvaltningens förslag på placering är Bältespännarparken, mitt i hjärtat av Göteborg. Just där står också en ny bänk som kom på plats i våras och var en gåva från ett Göteborgsföretag.

– Flera likadana, nästan fyra meter lång bänkar, där många människor får plats, skulle vara fint, menar Lars Johansson.

En skylt på bänken talar om vem givaren är. Kanske kommer det att stå Bengt, Karin, ett företag eller en förening.

Vanligt i England

– Önskar man välja en annan typ av bänk och en annan plats, går det också bra, säger Lars Johansson.

Tillsammans med givaren diskuterar då park- och naturförvaltningen fram olika förslag.

Traditionen att företag och allmänhet skänker objekt till städers förskönande är också vanlig på kontinenten, inte minst i England. I Göteborg finns många donationer som smyckar stans rum. På senare tid har också privatpersoners gåvor berikat stan.

Ett exempel är ett träd på Kastellgatan, en present till en person på gatan. I Keillers park finns en bänk till minne av en far. Vid landeriet i Bagaregården står en blodlönn med liknande historia. Flera träd i centrala stan har skänkts av företag. På gång är ett solur till Slottsskogen, en gåva från daghem i närheten.